Les falgueres

LES FALGUERES

Les falgueres pertanyen al grup dels cormòfits perquè posseeixen teixits diferenciats que formen arrels, tija i fulles a diferència de les molses. 

A l'igual que les molses es reprodueixen per espores.

Hem observat falgueres vives (Davallia canariensis) de jardineria i Adiantum nigrum del mur humit i ombrívol de l'institut. I aquestes falgueres ens han anat molt bé per observar les frondes, el creixement circinat dels brots joves, així com el rizoma. Les arrels no les hem pogut veure.




Al revers de les fulles i durant una època de l'any es poden observar unes taques rodones, allargades, ovalades, etc que són els sorus, grups d'esporangis on es formen les espores. Hem observat inicialment els sorus de falgueres seques d'Asplenium trichomanes i de Polypodium vulgare a la lupa. Penjo unes quantes fotografies fetes pels alumnes.







Després hem rascat amb un punxó alguns sorus i els hem observat al microscopi. Hem vist els esporangis amb el seu anell, les espores a dins i a fora, esporangis amb espores i esporangis buits. Tot plegat, xulÍssim! Adjunto més fotografies dels alumnes.











Comentaris