Dionaea muscipula

PLANTA CARNÍVORA AL NOSTRE LABORATORI

Aquests dies hem acabat el tema de les plantes i hem parlat de la seva nutrició. Per fer més curiós el tema he portat una planta carnívora al laboratori, i ara passa els dies de festa a casa meva. La nova inquilina es diu Dionaea muscipula o en nom vulgar, Venus atrapamosques. 

Aquesta planta es nudreix en part amb insectes perquè els pantans en els que creix, tenen substrats pobres en nitrogen. N'obstant, la planta com a tal, desenvolupa la funció de la fotosíntesi, i la seva nutrició no depèn dels insectes que pugui atrapar. 

Aquesta planta és fàcil de cuidar, però s'han de tenir en compte algunes coses com són:

-No jugar amb la planta amb un escuradents per a fer-li creure que ha caçat alguna cosa, amb la qual cosa la seva boca es tanca ja que per a ella això suposa un esforç gegantesc que no es veu recompensat per un aport d'aliment. 

-Per altra banda si alimentem a la nostra Venus amb presses, hem de calcular la mida de les mateixes, han de tenir la mida de les trampes, doncs si són massa grans, la fulla que conté al insecte és probable que es mori, i si l'insecte és massa petit, la planta gasta més energia de la que rep, amb la qual cosa tampoc és un benefici per a ella. La Dionaea muscipula canvia de fulles quan la trampa s'ha tancat tres cops. 

-Es beneficiós per a la planta retirar-li els restes d'insectes que van quedar en la trampa després de que hagin sigut digerits.

-El substrat ha de ser una barreja de sorra de l'aquari i de molsa especial com l'Sphagnum, que permet que les arrels creixin bé i sense que el terra si s'asseca una mica quedi massa compacte.

-La terra sempre ha d'estar humida amb aigua destil·lada i convé regar-la submergint el test en aigua. 

-La planta necessita necessita molta llum, unes 6 hores de llum solar directe suau i que no perdi la humitat, i després ha de rebre llum no directe.

I un cop explicat això, passo unes fotografies que he fet aquests dies de la planta a casa. M'ha sorprés veure a contrallum que una de les trampes havia agafat una mosca, dies més tard vaig retirar-li l'exosquelet.




Us passo també un video molt bó sobre com cuidar la planta Dionaea. Espero que us agradi.







Comentaris