Estudi d'un crustaci: la Galera (Squilla mantis), Study of a crustacean (Squilla mantis), Estudio de un crustáceo(Squilla mantis)

ESTUDI D'UN CRUSTACI: Squilla mantis

La Galera és un crustaci bentònic que no és gaire apreciat gastronòmicament degut a que malgrat té un excel·lent gust, poseeix poca carn.



En la Galera distingim 3 parts. el cap o cefàlon que conté les antenes, antènules i peces bucals, el tòrax o perèion que conté els apèndixs toràcics generalment anomentats pereiòpodes, i l'abdomen o plèon que conté els apèndixs anomenats pleòpodes.  El número de pereiòpodes és de 8 i tenen funcions variades. Als cincs primers se'ls hi dóna el nom de maxil·lípedes. El primer parell, el tercer, el quart i el cinquè són curts i forts, acabats en una ungla corbada i estan adaptats per a excavar, però el segon parell és més robust i de major longitud que la resta i té cinc dents i funció premsora. Els últims tres parells de pereiòpodes tenen una funció locomotora i són bífids, es bifurquen en dues branques.


Fotografies feta per Víctor Navarrete 1er C ESO.






Els ulls són verdosos i estan situats en peduncles mòbils i molt llargs, de manera que tenen molt camp visual.
Les antènules i antenes capten les olors o substàncies químiques de l'aigua i els sons. Les antenes es bifurquen en dos, essent una de les branques una làmina que serveix per a aproximar l'aigua cap a on estan els òrgans dels sentits. I les antènules es bifurquen en tres.

En la part abdominal hi ha unes esquames amb brànquies que tenen com a funció nedar i remoure l'aigua i agafar l'oxigen i en el cas de la femella retenen els òvuls fecundats. 




Fotografia feta per Mohamed Khadama 1er C ESO
Detall d'un pleòpode amb brànquies a ull nu.


Fotografia feta per Killian de los Santos 1er B ESO
Detall de la brànquia al microscopi.


Fotografies fetes per Irene Pardo 1er B ESO.
Detall de les brànquies al microscopi.




La fecundació és interna, els mascles tenen uns apèndixs copuladors que injecten eles espermatozoides en els orificis genitals femenins. Un cop els òvuls són fecundats, els ous queden units per una secreció gelatinosa entre els apèndixs abdominals.

És pròpia del mar Mediterrani i de l'Atlàntic nord oest, i es troba sobre els fons pedregosos o fangosos del litoral.

És carnívora, la seva dieta es composa principalment de peixos i altres crustacis. Captura les seves preses utilitzant el seu llarg parell de braços amb les afilades espines o colpejant-les amb la punta grossa.

Study of a crustacean (Squilla mantis)

The Squilla mantis is a species of stomatopod crustacean of the family Squillidae. It is caught in large quantities, although it is not very appreciated gastronomically, despite its excellent flavor, because it has little meat.


Picture by Víctor Navarrete 1er A ESO




It has eight pairs of appendices (pereopods), with the first five being strong and short, ending with a curved nail and adapted to dig. The second pair is more robust and longer than the rest, and is dentate with five spines . Rusty yellow, light brown or salmon colored, with bluish and red edges, being of a crude color in the ventral zone. The eyes are greenish, with purple spots edged with white. These, moreover, they are located in long mobile peduncles and are very complex.


Picture by Víctor Navarrete 1er A ESO


Picture by Víctor Navarrete 1er  A ESO



Picture by Mohamed Khadama 1er C ESO (pleopod gilled)


Picture by Irene Pardo 1er B ESO
(gill to microscopy)


Picture by Killian de los Santos 1er B ESO
(gill to microscopy)



It is typical of the Mediterranean Sea and the Northwest Atlantic, it is located on the stony or muddy bottoms of the coast.

Estudio de un crustáceo (Squilla mantis)

La Galera es un crustáceo bentónico que no es muy apreciado gastronómicamente debido a que a pesar tiene un excelente gusto, posee poca carne.

En la Galera distinguimos 3 partes. la cabeza o Cefalón que contiene las antenas, anténulas y piezas bucales, el tórax o perèion que contiene los apéndices torácicos generalmente llamados pereiópodos, y el abdomen o pleon que contiene los apéndices llamados pleópodos. El número de pereiópodos es de 8 y tienen funciones variadas. A los cinco primeros se les da el nombre de maxilípedos. El primer par, el tercero, el cuarto y el quinto son cortos y fuertes, acabados en una uña curvada y están adaptados para excavar, pero el segundo par es más robusto y de mayor longitud que el resto y tiene cinco dientes y función prensora y de caza . Los últimos tres pares de pereiópodos tienen una función locomotora y son bífidos, se bifurcan en dos ramas.


 Fotografía de Víctor navarrete 1er A ESO




                                      Fotografía de Víctor Navarrete 1er A ESO


                                    Fotografía de Víctor Navarrete 1er A ESO




Los ojos son verdosos y están situados en pedúnculos móviles y muy largos, por lo que tienen mucho campo visual.

Las anténulas y antenas captan los olores o sustancias químicas del agua y los sonidos. Las antenas se bifurcan en dos, siendo una de las ramas una lámina que sirve para aproximar el agua hacia donde están los órganos de los sentidos. Y las anténulas se bifurcan en tres.


En la parte abdominal hay unas escamas con branquias que tienen como función nadar y remover el agua y coger el oxígeno y en el caso de la hembra retienen los óvulos fecundados.




Fotografía de Mohamed Khadama 1er C ESO
(pleópodo branquial)



Fotografía de Killian de los Santos 1er B ESO
(branquia al microscopio)


Fotografía de Irene Pardo 1er B ESO
(branquia al microscopio)



La fecundación es interna, los machos tienen unos apéndices copuladores que inyectan ellos espermatozoides en los orificios genitales femeninos. Una vez los óvulos son fecundados, los huevos quedan unidos por una secreción gelatinosa entre los apéndices abdominales.

Es propia del mar Mediterráneo y del Atlántico norte oeste, y se encuentra sobre los fondos pedregosos o fangosos del litoral.


Es carnívora, su dieta se compone principalmente de peces y otros crustáceos. Captura sus presas utilizando su largo par de brazos con las afiladas espinas o golpeándolas con la punta gruesa.




Comentaris